BD publiceert biografie verzetsstrijder Walraven van Hall

Op 10 februari 2006 is het precies een eeuw geleden dat Walraven van Hall werd geboren. Het Bureau Discriminatiezaken (BD) presenteerde die dag een biografie over deze Zaanse verzetsstrijder, die door historici als Loe de Jong en Geert Mak wordt gezien als de centrale man van de Nederlandse illegaliteit. De presentatie was bij de Nederlandse Bank in Amsterdam. Het eerste exemplaar werd, onder grote belangstelling van familieleden van Walraven van Hall en de vele genodigden, overhandigd aan de heer Dr. A.H.E.M. Wellink.

Zie foto's van de boekpresentatie


Biografie Walraven van Hall door Erik Schaap (2006) Hoewel de Zaandamse bankier Walraven van Hall kan worden beschouwd als de spil van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter is er over zijn leven nog niet eerder een boek verschenen. Het BD vond het tijd om daar verandering in te brengen. Van Hall immers was, samen met zijn broer Gijs (de latere burgemeester van Amsterdam), verantwoordelijk voor de financiering van zowel het merendeel van de illegaliteit, duizenden ondergedoken joden en gezinnen van zeelieden als de ruim 30.000 NS-medewerkers die de spoorwegstaking van 1944/1945 in stand hielden. Naar schatting 150.000 mensen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog op een of andere manier geholpen door de organisaties die de Van Halls opbouwden. Walraven van Hall moest zijn werkzaamheden met de dood bekopen. Hij werd op 12 februari 1945 in Haarlem gefusilleerd.
Aan de publicatie Walraven van Hall, Premier van het verzet (1906-1945) wordt momenteel de laatste hand gelegd door BD-medewerker Erik Schaap. De uitgave bevat veel informatie die tot nu toe onbekend was, alsmede een aantal foto's uit de eerste helft van de vorige eeuw. Stichting Uitgeverij Noord-Holland brengt het boek vanaf 10 februari 2006 op de markt.

ISBN: 90 71123 95 2 - 176 pagina's - genaaid gebonden uitgave - Euro 19.50

familie van Hall

In aansluiting op het boek is er ook een expositie over het leven en werk van Walraven van Hall.
Meer informatie over Walraven van Hall, Premier van het verzet (1906-1945) en over deze tentoonstelling, een combinatie van teksten en foto's, is verkrijgbaar via het Bureau Discriminatiezaken.
(Postbus 1121, 1500 AC Zaandam - email: info@bdzaanstreek.nl )
 

--------------------------------------


Monument voor Walraven van Hall
Bron: NHdagblad Zaanstreek, 9 februari 2007

Vlakbij het kantoor van de Nederlandse Bank komt een monument voor Walraven van Hall. De Zaanse verzetsheld staat in de belangstelling onder meer door het boek van Erik Schaap.

Het idee om een monument op te richten komt van de Amsterdamse huisarts Hans Weijers, die zich ook in het werk van Van Hall verdiepte. Hij liep al langer met het idee voor een monument, maar kreeg weinig steun. Bij de presentatie van het boek van Erik Schaap kwam hij in contact met Nout Wellink, directeur van de Nederlandse Bank.

Walraven van Hall was een van de belangrijkste financiers van het verzet tegen de Duitsers en de zorg voor onderduikers. De "Bankier van het Verzet" deed dat door waardepapieren om te wisselen voor valse documenten. Onder zijn leiding hebben de banken op die manier vijftig miljoen gulden verduisterd. Iets waar ze na de oorlog liever niet aan werden herinnerd.
Uitspraken van Erik Schaap over deze berichtgeving: "Beter laat dan nooit." en : "In het gemeentearchief van Amsterdam bevinden zich heel wat geboortekaartjes van ouders die hun kind toen naar hem hebben vernoemd. Hij was echt een grootheid. Maar daarna zakte de belangstelling in."

--------------------------------------

Toch beeld voor verzetsheld Walraven van Hall
Bron: Parool.nl 5 oktober 2009

Het ontwerp van de Spaanse kunstenaar Fernando SŠnchez Castillo.
Persoonlijke tussenkomst van oud-minister Onno Ruding heeft het monument voor verzetsheld Walraven van Hall gered. Het bronzen beeld tere ere van de 'bankier van het verzet' zal op 3 september 2010 worden onthuld.

Door de kredietcrisis waren de plannen voor een gedenkteken voor de begin 1945 door de Duitsers opgepakte en gefusilleerde Walraven van Hall op losse schroeven komen staan. Het monument had al dit jaar op 10 februari, de geboortedag van Van Hall, of op 12 februari, zijn sterfdag, onthuld moeten worden. Maar door de moeizame financiering moest dat worden uitgesteld.

Veel financiŽle instellingen kwamen door de kredietcrisis hun toezeggingen niet na. Tot dusver was alleen De Nederlandsche Bank (DNB) met 25.000 euro over de brug gekomen. Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten wilde 90.000 euro uittrekken voor het bronzen beeld op het Frederiksplein, maar alleen onder de voorwaarde dat de organisatie binnen dertien weken eenzelfde bedrag wist aan te boren.

Bemiddeling door voormalig bankier Onno Ruding, van 1982 tot 1989 minister van FinanciŽn, bood uitkomst. Ruding wist op persoonlijke titel bij Rabobank, Effectenbank en Bank Nederlandse Gemeenten alsnog geld los te weken. Initiatiefnemer Hans Weijers is er nu van overtuigd dat hij de rest van het benodigde geld snel binnen zal hebben.
                                      Maquette, foto van de Stichting Monument Walraven van Hall
Stadsdeel Centrum heeft een bouwvergunning verleend voor het beeld dat de Spaanse kunstenaar Fernando SŠnchez Castillo ontwierp. Het gaat om een in brons gegoten gevelde boom, die symbool moet staan voor Van Hall, die erom bekend stond dat hij mensen bij elkaar bracht.

Plaquette bij het monument voor Walraven van Hall, foto PlekkerOmgevallen boom, monument voor Walraven van Hall, foto Plekker

Na de onthulling werd in het Amsterdam Verzetsmuseum de speciale website www.walravenvanhall.nl  voor de jeugd getoond.

--------------------------------------

Bron: NHD Zaanstreek, 5 februari 2010
Op verzoek van de gemeenteraad van Zaanstad zal de naam van Walraven van Hall toegevoegd worden aan de namen van belangrijke Zaankanters die in het nieuwe gemeentehuis (in aanbouw - oplevering begin 2011) komen.


terug naar homepage Eerebegraafplaats naar namenlijst verzetsstrijders
naar foto's Eerebegraafplaats naar vindplaatsen Kennemerduinen


Webmaster GP