Het Kamp Schoorl,
- Interneringskamp - concentratiekamp - Wehrmachtkamp tijdens WOII,

- daarna Bewaringskamp voor het opsluiten van NSB-ers en collaborateurs,

- daarna weer Nederlands legerkamp.

Gedetailleerd beschreven, door Albert Boer

Henk ten Berge schreef een inleiding voor deze 3e druk en Wil de Bie maakte een illustratie voor het omslag.

Het Kamp Schoorl, door Albert BoerIn dit boek worden de belevenissen verteld, vaak in hun eigen woorden van o.a. ca. 740 Joodse gevangenen (razzia's van februari en juni 1941) die van Schoorl naar Buchenwald en Mauthausen getransporteerd werden. Slechts twee mannen hebben die kampen overleefd. Voorts waren er bijna 100 KLM-ers, geallieerde gevangenen, 176 Sommelsdijkse gijzelaars en ongeveer 700 politieke gevangenen. Het boek is gebaseerd op 110 interviews, daardoor leest het met ongewone spanning.

Schoorl was het begin van een lange lijdensweg voor ongeveer 1900 gevangenen, meer dan 1000 hebben hun verblijf in Duitse concentratiekampen niet overleefd.

Over de auteur Albert Boer
Albert Boer, auteur van Het Kamp Schoorl, werd in 1935 in Beverwijk geboren en werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd met zijn familie naar een boerderij in Bergen aan de rand van het militaire vliegveld.

Boer begon een veelzijdige carrière als (leerling-)gasfitter, daarna als straathoekwerker op Kattenburg. Hij kreeg een beurs van de Rotary Club om in de Verenigde Staten te studeren. Als maatschappelijk werker en later directeur van buurthuizen en culturele centra werkte hij in Detroit en Boston. Als parttime adjunct-professor doceerde hij voor de Wayne State Universiteit in Detroit en de Universiteit van Boston.
Albert BoerNa dertig jaar Verenigde Staten kwam hij terug naar Nederland. Als beeldend kunstenaar werkte hij voor bronsgieterij De Hooischuur in Alkmaar.

Boer schreef eerder een boek over de eerste buurthuizen in Amerika, ook een cursusboek voor de Universiteit van Boston 'The Staircase'. Het boek 'Kamp Schoorl' is zijn eerste publicatie. In 2002 overleed hij in zijn woonplaats Groet.

Uitgeverij Conserve, Schoorl

 
Het boek verschijnt 19 april 2007 en wordt dan gepresenteerd in het Broederschapshuis in Schoorl om 14.30 uur. U bent van harte welkom bij de presentatie.
Een van de laatste overlevenden krijgt het eerste exemplaar.

Inleider Henk ten Berge houdt een verhaal.


Verkoopprijs Euro 20= ; door overmaking van Euro 23.= op giro 5261827 of bank 438759494 - t.n.v. uitgeverij Conserve, Schoorl
- krijgt men het boek  thuisgestuurd.
ISBN 978 90 5429 240 1
Boek verschijnt in nauwe samenwerking met comité Kamp Schoorl en de gemeente Bergen (N-H).

 
Kees de Bakker, trotse uitgever van het boek Kamp Schoorl Geanimeerd gesprek met oprichtster van de werkgroep Kamp Schoorl: Mirjam Ohrringer Henk ten Berge, die de inleiding verzorgde

terug naar homepage Eerebegraafplaats naar namenlijst verzetsstrijders
naar foto's Eerebegraafplaats naar vindplaatsen Kennemerduinen


Webmaster GP