Verzetsgroep Koog-Bloemwijk - vak 30

Op 22 januari 1944 hadden leden van de Zaanse KP (Knokploeg) afgesproken in het café Bos, Provincialeweg t.o. station Zaandam. Gerard Docter, een sportleraar, werd gearresteerd, maar de overige leden konden ontsnappen. Op die dag werd Harm Gerssen thuis gearresteerd, tevens de man Van de K. Op aanwijzingen van de laatste zijn van deze groep ook nog opgepakt Ab Hommerson, Joep Heijdra, Jan Eshuijs en C. Koetsier. Slechts drie leden van de groep werden niet gevonden.

Een maand later, op 22 februari 1944 zijn alle leden van deze KP-groep gefusilleerd in Bloemendaal. Ook Van de K. die, wat later bleek, een dubbelrol gespeeld heeft. Hij werd ook gearresteerd, en, omdat de SD van hem 'af' wilden hebben ze hem ook gefusilleerd.

Na de bevrijding zijn deze verzetsstrijders her-begraven op de Eerebegraafplaats.
Het lichaam van Van de K. is verwijderd na onderzoek.

In vak 30

Ger Docter - woonde in Zaandam
Jan C.G. Eshuys, woonde in Koog aan de Zaan -

Harm H. Gerssen, woonde in Koog aan de Zaan -

J.J. (Joep) Heijdra, woonde in Wormerveer -

 

A.A.G. (Ab) Hommerson,
Wim Eggink, woonde in Utrecht -
- (Was geen lid van de Veretsgroep Koog-Bloemwijk)



         --------------------

Gerhardus (Ger) Docter - vak 30


Sportinstructeur Ger Docter maakte in de meidagen van 1940 deel uit van een regiment Jagers. Het gevolg was dat hij in het late voorjaar van 1943 een oproep kreeg om zich, net als tienduizenden andere oud-militairen, te melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. Docter weigerde. Hij probeerde te ontsnappen naar het neutrale Zwitserland, maar werd daar bij de grens gearresteerd. Een veroordeling tot vier maanden cel wegens illegale grensoverschrijding en deviezensmokkel volgde. Na vier weken wist hij te ontsnappen en -merendeels lopend- terug te keren naar Zaandam. Eind 1943 zocht hij aansluiting bij de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Hij nam deel aan overvallen, bracht geallieerde vliegers naar een onderduikadres en zorgde voor wapens. Ook was hij betrokken bij een (mislukte) poging om de van collaboratie verdachte Zaandijkse distributieambtenaar Willem Korf te liquideren.
Ger Docter legde ook contact met een vermeende verzetsstrijder die vertelde wapens te kunnen leveren. Hij wist niet dat deze Gerard van Bree als verrader voor de Sicherheitspolizie opereerde. Op zaterdagmiddag 22 januari 1944 vond er in een koffiehuis tegenover het Zaandamse treinstation een ontmoeting plaats tussen Vam Bree en enkele leden van de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Een Sipo-commando arresteerde Docter. In de navolgende dagen werden er meer illegalen uit deze groep opgepakt. Een maand later sprak het Polizeistandgericht in Amsterdam tegen zeven van hen de doodstraf uit.
Op 23 februari 1944 werden de veroordeelde verzetsstrijders van de gevangenis aan de Amsterdamse Weteringschans overgebracht naar de duinen bij Overveen en daar doodgeschoten. Na de oorlog kregen Ger Docter en enkele andere lotgenoten een laatste rustplaats op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.

Uit: De verzetsstrijders van Gouwpark (Zaandam)

 


terug naar homepage Eerebegraafplaats naar namenlijst verzetsstrijders
naar foto's Eerebegraafplaats naar vindplaatsen Kennemerduinen